Kolačići

Kolačić je mala datoteka koja se pohranjuje na vaše računalo kada posjetite web mjesto. Kolačići sadrže različite podatke koje web stranica čita kada je ponovno posjetite. Koriste ih većina modernih web stranica.

Kolačići sami po sebi nisu štetni, ne sadrže viruse ili bilo koji drugi zloćudni kod. Koriste se u različite svrhe, za sjednice (npr. Prijava na forume), kupovinu kolica u internetskim trgovinama, prikazivanje raznih naprednih sadržaja na web mjestu (npr. Mape, video zapise), za upravljanje statistikom posjeta web-lokaciji, za podršku dodataka na društvenim mrežama ( više o kolačićima), a također za posluživanje prilagođenih oglasa web korisniku.

Zakonsko ograničenje kolačića prvenstveno je rezultat zlouporabe tehnologije praćenja od strane korisnika kolačića, a time i ugrožavanja privatnosti na mreži.

Vrste kolačića
Kolačići mogu imati vrlo različite sastojke. Dobri kolačići vrlo su korisni za posjetitelje, posebno za sesije, prijave, košarice s stavkama i slične zadatke na web stranici.

Neki su kolačići korisni posebno za vlasnike web stranica. Na primjer, oni služe za praćenje obujma posjeta, odnosno dosega njihove web stranice, a neizravno koriste krajnjim posjetiteljima jer omogućuju autorima sadržaja da vide koji doprinosi web mjestu zanimaju posjetitelje, a na temelju povratnih informacija mogu web lokaciju približiti čitateljima. s zanimljivijim sadržajem.

Međutim, neki kolačići, barem s gledišta Ureda za informacije, nisu dobri. Ti blistavi kolačići primarno bilježe informacije o vašim mrežnim aktivnostima koje se zatim prosljeđuju trećim stranama, najčešće oglašavačima, za obradu i dohvaćene podatke. Na primjer, različiti ljudi prikazuju različite oglase na webu. Svi vide oglase za proizvode i usluge koje vjerojatnije kupuju. Praćenje vlasnika kolačića može, međutim, zaraditi više novca od oglašavanja.

Ured povjerenika za informiranje distribuira kolačiće prvenstveno na temelju invazivnosti:

Privremeni ili sesijski kolačići
Trajni ili pohranjeni kolačići
Vlastiti kolačići
Ostali kolačići
Svaka vrsta kolačića različito se tretira u zakonu i smjernicama posrednika, što otežava vlasnicima web stranica i web programerima da poštuju Zakon o elektroničkim komunikacijama (ZEKom-1) i Zakon o zaštiti osobnih podataka. Vlasnici web stranica zahtijevaju da se temeljito educiraju o privatnosti kolačića te da obavijeste svoje posjetitelje o korištenju kolačića. U slučaju invazivnijih kolačića, oni moraju dobiti suglasnost posjetitelja za njihovu upotrebu.

Također možete resetirati postavke kolačića. Također možete postaviti vlastitu razinu privatnosti za kolačiće u vašem pregledniku.

Podaci prikupljeni pomoću kolačića sami po sebi ne omogućuju identifikaciju korisnika u smislu odredaba Zakona o zaštiti osobnih podataka (ZVOP-1), što znači da nije moguće odrediti ime i ostale identifikacijske podatke korisnika isključivo na temelju takvih prikupljenih podataka.