Stil cognaca Meukow

Potpuna ravnoteža između snage i fleksibilne mekoće karakteristična je za cognac Meukow.

Anna Sarteaux

Majstorica podruma

Potpuna ravnoteža između snage i fleksibilne mekoće karakteristična je za cognac Meukow. Ova ravnoteža rezultat je stručnosti majstorice podruma Anne Sarteaux koja u kući (Maison) Meukow spretno i stručno nastavlja s radom osnivatelja od 2007. godine. Glavno načelo je nastavak tradicije koja se godinama prenosi iz generacije u generaciju.

Voda života

eaux-de-vie

Nakon što je vino dva puta destilirano, majstorica podruma brižljivo odabire odgovarajuće destilate »eaux-de-vie«, što na hrvatskom znači voda života, koji će kasnije odležati u hrastovim bačvama najmanje dvije godine. Eaux-de-viedolazi iz šest različitih regija koji zajedno tvore Cognac AOC (French Protected Designation of Origin– zaštićeno geografsko podrijetlo). Radi se o regijama Grande Champagne, Petite Champagne, Bons Bois, Borderies i Bois Ordinaries.

Raj

Više od pedeset godina u dijelu podruma

Majstorica podruma, kao pravi čuvar blaga, redovito nadzire starenje cognaca u tamnom podrumu s odgovarajućom relativnom vlažnosti. Pojedine cognace brižljivo čuvaju već više od pedeset godina u dijelu podruma poetično nazvanim Paradis, odnosno raj. Postotak cognaca kroz godine ishlapi i taj se postotak naziva Part des Agnes, na hrvatskom anđeoski postotak, jer je taj cognac namijenjen anđelima.

Blending

Harmoničan i aromatičan

Kako bi se postigao tzv. »Fine Cognac«, majstorica podruma izvodi pravu umjetnost koja se naziva »blending«. Taj postupak zahtijeva ogromno iskustvo, znanje i intuiciju. U osnovi se radi o miješanju različitih destilata »Eaux-de-vie« koji su različite starosti i dolaze iz različitih regija. Namjera je stvoriti harmoničan i aromatičan nektar.

Blend

Grande Champagne i Petite Champagne

Meukow stil je jedinstven, originalan i neponovljiv, koji Anne Sarteaux postiže tako da najviše koristi cognac iz pokrajina Grande Champagne i Petite Champagne, koji je poznat po bogatoj kompleksnosti cvjetnih nota, kao i cognac iz pokrajina Fins Bois, Bons Bois i Borderies, koji osigurava voćnu aromu i drvnu notu, koja potpuno zaokruži i uravnoteži tzv. »blend«.